Hírek
Új módszerek klaszter népszerűsítésre
 

A Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter a klaszteresedési folyamat népszerűsítésére, a klaszterekben, hálózatokban való együttműködés fontosságának bemutatására is nagy gondot fordít.
 

A fenti célok érdekében-ill. a saját megismertetésre céljából-2014 őszétől 1 új innovatív marketingeszközt is felhasznál a klaszter, az ún. LED Falat.
 

A LEDFAL a felújítás alatt lévő Nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnokban lejátszandó kosárlabda mérkőzések alatt működik. A LED Falon keresztül több min 20 cég, vállalkozás, szolgáltató mutatkozik be, a mérkőzések átlagszáma 800 fő közül alakul, a jelentősebb rangadókon nem ritka a 2000 fő körüli nézőszám sem.
 

A klaszter nemcsak a sport, a tágabban értelmezett kultúra képviselői körében is igyekszik megismertetni magát, 1 teljes oldal felületen mutatkozik be a Pegazus Könyvek 2014. évi Antológiájában.

Tokjban is bemutatkozott a klaszter
 

2014 szeptember közepén a szomszéd megyében, a szomszéd régióban is bemutatkozott a Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter. Két Borsod megyei helyi LEADER akciócsoport (az Abaúj LEADER és a Gerj-sztők) valamint az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet (ÖMKI) szervezésében került megrendezésre Tokajban az „Ökológiai gyümölcsfeldolgozás” című rendezvényre. A rendezvény 2 része közül a második blokkban mutatkozhatott be a klaszter, mint az értékesítés területén "best practice" szervezet.

A rendezvényen a 2 LEADER térségben helyi gazdák, mezőgazdasági vállalkozók vettek részt nagy számban valamint a Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai is részt vettek a délután során biogazdálkodás megtekintése is szerepelt a programban.

Ökológiai Gyümölcsfeldolgozás
c. rendezvény - 2014.09.18.
>>>  MEGHÍVÓ letöltése  <<<
Térségbemutató study-tour a Szatmár-Beregben
 

2014 májusának közepén országos lapok, internetes portálok és bloggerek jártak a Szatmár-Beregben a térség megismerésének szándékával.

A 3 napos study tour programban a meghívók -a Magyar Turizmus Zrt. a vásárosnaményi Tourinform iroda és a klaszter-célja az volt, hogy a résztvevők a Szatmár-Bereg hagyományos értékei (templomok, épített örökség) mellett megismerkedjenek a térségi gasztronómiával, a márkázott helyi termékekkel és a tájegység utóbbi időben megvalósult legjelentősebb fejlesztéseivel.
A klaszter tagjai közül külön a programba került a Pálinka Lovagrend Egyesület és a térségi falusi turizmus szervezet.
 

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület a résztvevőket megismertette, megízleltette, megkóstoltatta hungarikumokkal a szatmári szilva és a szabolcsi almapálinkával illetve a kapcsolódó gasztronómiával, valamit pálinkalovagi közreműködéssel a lovagrend pálinkakultúra kialakítása érdekében kifejtett tevékenysége is bemutatásra került a tarpai Pálinkaházban. A falusi turizmussal pedig Tivadaron ismerkedtek meg a study-tour program részvevői, ahol vendégfogadási kulisszatitkok gyakorlati bemutatásán túl reprezentatív falusi ízeket is kóstolhattak.

Pálinkakiválóságok
 

Szatmár-Bereg jeles hungarikum terméke a pálinka, nemzeti kincs és nemzeti ital. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2014. május 19-én mutatta be a Pálinka Országkóstoló eredményeként elkészített Pálinka Kiválóságok Könyvét. E könyvbe kerülést megelőző versenyben a hazai főzdék, kizárólag ellenőrzött keretek között előállított, piaci forgalomban megtalálható, igazi pálinkái vehettek részt. Az otthon készülő párlatoknak itt esélyük sem volt labdába rúgni, hiszen több kiírásban szerepelt feltételnek sem felelnek meg. A Kiválóság címért idén 68 pálinkaház 171 tétele versengett. Ünnepélyes keretek között, a VM-ben vehették át okleveleiket azok a pálinkaházak, amelyek termékei legalább 3 csillagot szereztek a Pálinkakiválóságok idei versenyén. A kiírás szerint egy pálinkaház csak 3 tétellel és olyan pálinkákkal nevezhetett, melyekből minimum 500 palack került forgalomba, és fél literenként 2000 forint felett van a kiskereskedelmi áruk. A Pálinkakiválóságok Könyve 2014 kiadványba a 171 nevezett tételből végül 50 pálinkaház legjobb 83 terméke került be. A minősített 83 tételből 43 szerzett 3 csillagot(nemzetközi versenyen ez ezüst érmet érne), 22 tétel kapta meg az aranyéremnek beillő 4 csillagot.
 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nevezetes értékei között a hungarikumok sorát ékesítő pálinka is vezető helyen szerepel. Három, földrajzi eredetvédettséget élvező pálinkája (szatmári szilva, szabolcsi alma, újfehértói meggy) révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét zászlóshajóként tartja nyilván a szakma,az ország valamilyen minősítést nyert 83 pálinkája között 14-et Szabolcs-Szatmár-Beregben főztek. A versenyen kiváló eredményeket értek  el pálinkás klasztertagjaink is. Négy csillagot kapott a Tarpa Manufaktura Szatmári szilvája és Szabolcsi alma pálinkája,és a Tuzséri Pálinka manufaktura Irsai Olivér szőlőpálinka és Vadcseresznye pálinkája valamint három csillagos minősítést kapott a a Tuzséri Pálinka manufaktura Vilmos körte pálinkája. A könyvben szereplő pálinkák viselhetik a 2014-es év Pálinka Kiválósága címet, melyet a díjnyertes párlatok palackjain matricával jeleníthetnek meg.
Pálinkás klasztertagok nemzetközi sikerei
 

A Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszternek 3 „pálinkás” tagja van. 3 olyan vállalkozás, amely egyszerre végez bér és kereskedelmi főzdei tevékenységet. Közülük 2-en a Tarpa Manufaktúra ill. a Tuzséri Pálinkamanufaktúra, pálinkaversenyeken vettek részt Ausztriában, a 2014. év tavaszán ahol mind a 2 vállalkozás számos rangos díjat nyert el, különböző elismerésekben részültek. A Tarpa Manufaktúra Kft. a dél-ausztriai Klagenfurtban megrendezésre került World Spirits Award 2014 versenyre nevezett 4 különböző gyümölcsből készült párlattal és mind a 4 mintája elismerésben részesült.
A szatmári szilvából készült pálinka arany, a szabolcsi alma, a kajszibarack és a birspálinka pedig-alig elmaradva az aranyérmes minősítés pontszámától-ezüstérmes minősítést kapott.
 

Továbbá a főzde is megkapta a First Class Destilleri (első osztályú főzde) minősítést, a minősítési rendszerben ez az 1. fokozat, innentől kezdve a tarpai pálinkafőzde használhatja ezt a nemzetközileg is rangos címet.

A Tuzséri Pálinkamanufaktúra a másik rangos pálinkaversenyre a Bécsben megrendezésre kerülő Destillata 2014 versenyre nevezett be, ahol különböző pálinkáival 10 ezüst és 3 bronzérmet nyert el ezzel az éremterméssel a magyarországi pálinkafőzdék közül az agárdi főzde után a 2. legeredményesebb lett a Tuzséri manufaktúra.
 

Mind a „tarpai”, mind a „tuzséri” pálinka jól öregbítette Magyarország és szűkebb régiónk hírnevét.

A klaszter nevében gratulálunk sikereikhez.

Nemzetközi együttműködésbe is bekapcsolódott a klaszter


A Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter is bekapcsolódhatott egy európai uniós projektbe az INWORK nevű projektbe. A projektben több európai uniós országból - Olaszország, Bulgária, Ciprus, Görögország és Magyarország - voltak résztvevők. A projekt célja különböző szektorokban a válságot követően az együttműködi hajlam mérése volt különböző gazdasági szereplők között illetve az együttműködést nehezítő tényezők feltárása is a projekt kiemelt céljai között szerepelt.
A helyi termék klaszter is elkészítette a tagjai körében - kiemelten a pálinka szektor szereplőire fókuszálva - felmérését az együttműködési szándékokról.
A projekt záró konferenciájára 2012 október végén került sor Olaszországban, a projektvezető partnerének székhelyén, ahol a helyi termék klaszter munkatársai is bemutatták a magyarországi felmérés tapasztalatait.
 

Több mint 100. 000 látogató a rendezvényen
Magyarország legnagyobb gasztroturisztikai rendezvényéhez - amelynek több mint 100.000 látogatója volt - a számos kísérő program mellett turisztikai kiállítás is kapcsolódott. A rendezvényen a látogatók Szatmár és Bereg turisztikai és népművészeti értékeivel is megismerkedhettek a kiállító klasztertagok termékein keresztül.

Az OMÉK-en is jártunk
 

2013. szeptember 18-22. között került megrendezésre Budapesten a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK).

Magyarország élelmiszeripara évszázadok óta szolgálja mind a belföldi, mind a külföldi fogyasztókat kiváló minőséggel és kiváló ízekkel. Az OMÉK, mint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar seregszemléje, elsőrangú lehetőséget kínál a termelőknek és a gyártóknak, hogy különböző kóstoltatásokkal és értékesítési lehetőségekkel egymásnak és a nagyközönségnek is bemutathassák termékeiket.

A Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter is az OMÉK kiállítói között volt, kiállítási bemutatkozásában a szatmár-beregi helyi termékek és a rájuk épülő turizmus-vendég fogadás szoros kapcsolatát igyekezett kidomborítani.

A kiállításon való bemutatkozás eredményeképpen ismertsége, értékesítése növekedett, mind a rájuk épülő turisztikai forgalom élénkülésére is lehet számítani.

A romániai Szatmárban is bemutatkoztunk
 

A Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter a Magyarország különböző rendezvényein történő bemutatkozás után-ahol a tagszervezetek helyi termékeit, szolgáltatásait népszerűsítette a szomszédos Romániában Szatmár megye székhelyén Szatmárnémetiben is sikeresen debütált.
A klaszter és tagjai részt vettek az EXPÓ Fabricat in Satu Mare kiállítás és vásáron, amely rendezvényen 60 kiállító vett részt. A kiállítás és vásárt a rendezvény 3 napja alatt a szervezőktől kapott tájékoztatás szerint mintegy 7000 látogató tekintette meg. Az eseményen Szatmár megye vezetői, országgyűlési képviselői, szenátorai valamint számos helyi gazdasági és kereskedelmi vezetői is nagy számban képviselték a szomszédos megye döntéshozóit, a rendezvény megtekintői közül a legrangosabb Ungureanu úr Románia korábbi miniszterelnöke volt.
A Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter standja színpompásságával és a kiállított termékek változatosságával, íz gazdagságával nagy sikert aratott és a bemutatkozás jó lehetőséget teremtett a feldolgozott szatmár-beregi márkázott élelmiszeripari és zsűrizett népművészeti helyi termékek piaci térhódításához a szomszéd országban is.
E mellett a klaszter több a vidékfejlesztés területén dolgozó szakmai szervezettel alakított ki kapcsolatot, amelyekkel hosszú távú több témakörre kiterjedő határon átnyúló együttműködések is már szóba kerültek

Klasztertalálkozó
 

A Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter menedzsmentszervezete is részt vett a 2013. január 17-18.-án Debrecenben megrendezett klasztermenedzser Klub rendezvényén.
A MAG Zrt. Klasztermenedzser Klub elnevezéssel 1 új kezdeményezést indított útnak, amelynek keretében találkozási fórumot teremt az adott régióban tevékenykedő klaszterek menedzserei számára. A találkozón a klaszterek megismerhették egymás problémáit, erősítették az együttműködést és kapcsolatok alakultak ki a különböző területeken működő klaszterek között illetve kiválasztott témák mentén bővítették ismereteiket. Az észak-alföldi régió klasztermenedzserei a találkozón a Nemzetgazdasági Minisztérium, ill. a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal munkatársai által tartott előadásokon megismerhették a jelenleg készülő 2014-20 közötti EU programozási időszakra készülő magyar Nemzeti fejlesztési tervet, a Horizon 2020 programot továbbá a Nemzeti Kutatásfejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 dokumentumot. A dokumentumok a következő európai uniós programozási ciklusban jelentős szerepet szánnak különböző területen tevékenykedő klasztereknek, amelyek a gazdaság dinamizálásában jelentős szerepet játszhatnak.

A Gyümölcspárlat Bt. által készített vilmoskörte pálinka 2012-ben az év pálinkája lett a gyulai pálinka fesztiválon.
 

Sukta Bertalanné a népművészeti kultúra terjesztéséért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés bronz emlékérmét kapta.
 

A Tarpa Manufaktúra Kft. a különböző pálinkáival a bécsi és a klagenfurti pálinka versenyeken több díjat is nyert.
 

A Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület mint "best practice" képviselte az észak-alföldi régiót 8 európai uniós ország leghátrányosabb régióit fejlesztő "Preserve" projektben.
 

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület a Turizmus Trend turisztikai szaklap versenyén az eseménymarketing kategóriában a közönség szavazatai alapján I. helyezett lett.

Rendezvénynaptár
 
  Rendezvény neve   Helyszín   Időpont
  Aratónap   Tákos; településközpont és templom környéke   július második szombatja
  Csaronda Parti Kulturális Fesztivál   Csaroda; Csaronda partja és a templomkert   július harmadik szombatja
  Daróci Kenderes Napok   Beregdaróc; településközpont és templom környéke   augusztus első hétvégéje péntektől szombatig
  Gyarmati vigasságok   Fehérgyarmat településközpontban található park   augusztus 20.-hoz legközelebb eső szombat és vasárnap
  Határmenti Világzenei Fesztivál   Panyola; településközpont   augusztus első hétvégéje péntektől szombatig
  Kuruc Nap   Tarpa, művelődési ház kertje és a településközpont   július harmadik szombatja
  Nemzetközi Cinkefőző Verseny   Szatmárcseke; művelődési ház udvara   február utolsó hétvégéje
  Nemzetközi Diófesztivál   Milota település központ   rendszeresen július utolsó hétvégéje
  Nemzetközi Halászléfőző Verseny   Túristvándi, Túr part   augusztus utolsó előtti csütörtökje
  Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny   Szatmárcseke; művelődési ház udvara   augusztus utolsó előtti hétvégéje péntektől szombatig
  Szatmár-Beregi Szilvanap
  - Az Új Pálinka Ünnepe
  Tarpa, művelődési ház kertje és a településközpont   szeptember utolsó hétvégéje péntektől szombatig
  Szenkeparti Nagyvásár   Penyige, Szenke part   augusztus utolsó előtti vasárnapja
  Szilvavirágzás Ünnepe   Tivadar, Tisza-i vízmérce   április utolsó szombatja
  Zoárd Napi Sokadalom   Vásárosnamény; régi Kraszna híd és part   Zoárd napját (július 17.) követő hétvége, péntektől vasárnapig

Copyright: Optimumreklám Kft.